Har du en psykisk voldelig partner?

Opdateret: 13. nov. 2019

11 tegn på du måske lever i et psykisk voldelig forhold.

Lær faresignaler at kende her.

11 tegn på du måske er i et psykisk voldelig forhold. Lær faresignalerne at kende her.
Psykisk vold i parforholdet.


Fysisk vold er let at genkende, hvorimod psykisk vold i et forhold er mere udspekuleret og bliver oftest ikke opdaget af netværket, familien og endda offeret selv!


I begyndelsen af jeres forhold er den psykisk voldelige partner opmærksom og meget venlig. Han opfylder alle dine vildeste drømme ( i ord, ikke i handling) Og inden du får set dig om, er I måske allerede flyttet sammen eller meget "tætte" - Men lad dig ikke narre! At han er venlig og omsorgsfuld er blot en del af manipulationen, i "plejefasen". På den måde vinder han din tillid og åbner for din sårbarhed.


Psykisk vold bruges til at få magt og kontrol over dig. Det viser sig på mange forskellige måder. Du kan opleve at blive kritiseret uden grund, talt ned til, ignoreret, få skylden for at han er ulykkelig eller har problemer, du skal fortælle hvem du er sammen med, han står for alt økonomi (for han er den klogeste, har han overbevidst dig om), selvom du markerer din grænse bliver den gang på gang overskredet, dine følelser bliver negligeret, du udsættes for falske anklager og urimelige krav.


Arrene efter psykisk vold er måske ikke synlige som fysisk vold, men virkningerne er meget traumatiske og efterlader dybe mentale ar og kan gøre dig fysisk syg.


1. Du går på æggeskaller for at undgå at skuffe ham.

Hvis du skuffer ham, hvilket du aldrig ved hvornår du gør, betyder det at du bliver kritiseret og udsat for ydmygelse. Derfor går du langt for at bevare roen.


2. Han anvender gaslighting for at bevare magten i jeres forhold.

Han fortæller dig hvordan virkeligheden er, ved at fordreje alt hvad du siger og gør. Han kan sige, "du husker ikke rigtigt" "sådan var det ikke" "det har jeg aldrig sagt" "det har jeg aldrig gjort" "du overreagere" - Over tid vil det føles som om du ikke kan stole på din egen dømmekraft eller have tillid til det du selv oplever. Det er meningen med gasligthing, at få dig til at tvivle på dig selv. Det gør dig endnu mere sårbar og du er nemmere at kontrollere.


3. Han kræver at du "tjekker ind" og fortæller hvor du er og hvem du er sammen med.

I starten vil han sige det under dække af, at han holder af dig, vil beskytte dig og passe på dig. Det er sød musik i dine øre, for hvor er det dejligt med en der kan beskytte dig. Men den eneste hensigt han har er at kontrollere alt i dit liv. Det er chikane og følelsesmæssig vold!


4. Han siger ondskabsfulde ting om dig forklædt i en vittighed eller "sjove udtalelser".

Når du ber ham om at stoppe og fortæller du ikke synes det er sjovt, bliver du udsat for endnu en krænkende opførelse. Nu siger han du er for følsom og det var jo bare for sjovt.


5. Du oplever at du undskylder, selvom du ikke har gjort noget galt.

Hvis du er offer for psykisk vold, vil du oftest selv tro på det er dig der er "den dumme" "den hensynsløse" "den egoistiske" - fordi du gentagne gange er blevet beskyldt for det, af ham.


6. Han er enten varm eller kold.

Det ene øjeblik er han vidunderlig og det næste øjeblik kold og fjern. Du ved aldrig hvornår han er hvad. Han vil give dig skylden for at han er kold og fjern, og uanset hvad du gør ændrer han ikke adfærd. Du begynder at tro på det er din skyld. Det er nøjagtigt det der er formålet med hans opførsel, at gøre dig behagersyg og ængstelig.


7. Han nægter at anerkende dine styrker og han taler dine resultater ned.

Han taler dine resultater ned og taler nedværdigende om dig og hvad du kan. I starten kan det virke tilfældigt, men det er det ikke. Det er meget beregnende og manipulerende. Han vil svække dine styrker fordi de er en trussel for hans magt over dig.


8. Han tilbageholder kærlighed, sex eller penge og bruger det som straf eller belønning.

Den psykiske vold består i at han bruger kærlighed, sex og penge til at opnå det han vil, kontrol over dig!


9. Du har mistet den seksuelle lyst til ham.

Som kvinde har du brug for at føle tryghed og mærke tillid til ham for at blive fysisk og følelsesmæssigt ophidset. Hvis du føler han har såret dig eller han har gjort dig bange og vred, vil du ikke føle dig sikker og din krop reagerer i overensstemmelse hermed. Lyt til din krop!


10. Du føler medlidenhed med ham og synes det er synd for ham, selvom det er ham der har skadet dig.

Han er en mester i at manipulere dig. Enten vil han få dig til at føle at alt er din skyld eller få dig overbevidst om at det er synd for ham og ham der er offer for din uretfærdige opførsel. Han vil altid sætte sig selv i en offerrolle og spille afvist, fortabt eller forladt, for at vinde din medlidendehed. Du genkender disse følelser, for det er sådan du har det, men pga. din unikke evne til at udvise omsorg og empati vil du tilsidesætte din egen smerte og istedet føle medlidenhed med ham.


11. Han ændrer dine planer for at "overraske" dig.

Åbenlys kontrol er let at se, hvorimod skjult kontrol kommer snigende og svær at sætte en finger på. Derfor bruger han denne metode, medens han ændrer den plan du selv havde lavet til en anden. Han bruger undskyldningen, at det er bedre for dig sådan her, eller for du kan være mere tryg, eller han overrasker dig med noget der er meget bedre end det du selv havde planlagt. Du vil være smigret og tro han vil dig det bedste, men faktisk er det en indirekte måde at kontrollere dig på, så dine egne ønsker og behov falder væk.


#psykiskvoldeligpartner #psykiskvold #nejtilpsykiskvold #lærtegneneatkende

41 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle